Wysokość: Tworzy poduszki o wysokości do 30 cm. Ozdoba rośliny: Jedna z najpiękniejszych rogownic, ma pędy lekko pokładające się, okryte wąskimi, srebrzysto owłosionymi liśćmi. Kwiaty drobne, czysto białe, osadzone na cieńkich, krótkich łodyżkach. Kwitnie obficie. Tworzy zwarte, srebrne poduszki. Liście zdobią również w zimie. Pora kwitnienia: Od połowy maja do lipca. Uprawa: Roślina łatwa w uprawie i wytrzymała ale może być nieco ekspansywna - powinna być trzymana pod kontrolą, zwłaszcza na skalniakach, gdzie może zagłuszyć delikatniejsze roślinki.
Rogownica kutnerowata jest niewybredna co do gleby i wytrzymała na mrozy. Po kwitnieniu warto ją przystrzyc; tworzy wówczas bardziej zwarte kobierce.
Rozmnażanie rogownicy jest łatwe - przez podział lub sadzonkowanie w czerwcu lub lipcu ale moża ten zabieg przeprowadzać aż do wczesnej jesieni i sadzonki łatwo się przyjmują. Rośliny sadzimy co 20-25 cm.
Gleba: Dobrze rośnie w każdej przepuszczalnej, ogrodowej ziemi choć najlepsza jest zasobna w wapń i sucha. Może rosnąć nawet w glebie piaszczystej. Stanowisko: Potrzebuje dużo słońca. Zastosowanie:Nadaje się do dużych, naturalistycznych ogrodów skalnych, na niskie rabaty bylinowe, na skarpy i murki kwiatowe, do obsadzania szczelin między płytami ścieżek ogrodowych. Może być stosowana jako roślina zadarniająca w miejscach słonecznych. Na nierównym terenie tworzy efektowne kaskady. Ciekawostki: Rogownica kutnerowata pochodzi z Włoch południowych.
Wystawy, targi i inne imprezy ogrodnicze to doskonała okazja do zdobycia ciekawej sadzonki, uzyskania informacji na temat projektowania i urządzania ogrodów, pielęgnacji roslin a także ciekawy sposób na spędzenie wolnego czasu.
Nieważne, czy jesteś początkującym, czy doświadczonym kucharzem, na pewno chcesz żeby Twoje gotowanie robiło na innych duże wrażenie.
To publikacja dla nowoczesnych osób, które szybko chcą się nauczyć gotować efektowne i smakowite dania. Zawiera wszelkie podstawowe informacje, podane w prosty, jasny i przejrzysty sposób, koncentrując się na praktycznych aspektach gotowania.
więcej na temat ebooka...